Surfrider Europe  – eвропейска неправителствена организация, която се бори за

...
Surfrider Europe  – eвропейска неправителствена организация, която се бори за
Коментари Харесай

Неправителствена организация започва европейска консултация с гражданите за опазването на океана

Surfrider Europe  – eвропейска неправителствена организация, която се бори за отбрана на океана, езерата, реките и крайбрежието - провежда европейска консултация с жителите преди парламентарните избори през 2019 година в опит да сложи казуса за опазването на океана. Мотото на акцията е " Гласът на океана ".
За предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Антидия Ситорес, която завежда връзките на организацията с институциите, изясни, че задачата е европейските избори да обиден тематиката за замърсяването на водите с боклуци:

„ Фактът, че в България сега се организира европейското председателство, е добър мотив всички знаци да бъдат събрани в България. Ние считаме че тук би трябвало да се концентрират тематиките за всички морета на Европа.

Приетата от Европейска комисия законодателна наредба за ограничение на пластмасовите продукти  за еднократна приложимост Ситорес дефинира като „ огромна победа “ само че добави:

„ Това са все боклуци, които оказват своето влияние върху морската среда. Но, има и други замърсители – микрочастиците, които са пластмасови. Този тип законодателство не визира точно този тип. Искаме подобрим съзнанието на жителите и на европейските политици, с цел да може тази тематика да влезе в политическата стратегия в идващия избирателен интервал “.

Фондация Surfrider Европа желае в европейската стратегия да навлязат по-силно тематиките за възобновимите енергийни източници и последователното отпадане на изкопаемите горива.

„ От фондацията сме стартирали електронна платформа, която ще бъде публично открита на първи юни. Тя ще бъде на български, както и на 6 други езика. В нея ще има къс въпросник и маркирани цели, свързани с опазването на океана, както и обособени тематики, по които ще се дава информация. Ще имаме противоположна връзка посредством попълването на тези анкети, а в края на годината ще се направи резюме на всички резултати, тъй че ще се види кои от тематиките излизат преди всичко. След това ще излезем със съответните проекти за деяние, според от целите.

След като обобщим резултатите от отзивите и анкетите, след консултацията, при започване на идната година ние ще изпратим своя разбор на всички европейски партии като ще ги попитаме дали те са другарски настроени към океана и опазването на морската среда “.

През последната предизборна европейска акция океанът въобще не беше обиден в говоренето на политическите партии. Нашата огромна упоритост е да повдигнем съзнанието на европейските жители още занапред, защото океанът е вторият бял дроб на планетата и, ако ние не се занимаем с този приоритет, вниманието на политическата общественост ще се насочи към други тематики като да вземем за пример миграцията или икономическото влияние на избрани фактори.

По време на прехода към възобновими енергийни източници, океанът би дал голяма икономическа опция на много страни да се изправят на крайници, уверена е Ситорес.

„ Искаме да помогнем да ограмотим жителите да трансформират държанието си в ежедневна вероятност - да ги научим какво могат да трансформират в своите дейности, да вземем за пример при използването на пластмасови опаковки или какъв избор да вършат като консуматори, от позиция на това какво избират и какво желаят за океана. Затова са включени и тематики като „ резистентен туризъм “ или „ пригответе си сами природосъобразна козметика “. Гражданите ще схванат, че могат да подхващат избрани дейности или да дадат своя глас, тъй че да трансформират факторите, които влияят на океана.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР